top of page

Luister

Luister

! IMG_1675.jpg

The Grange

Tot voor kort stond The Grange op de monumentenlijst als zijnde van architectonisch en historisch belang en het is een vakwerkhuis en een gerestaureerd huis dat vermoedelijk rond 1720 is gebouwd.

In 1883 kocht Joseph Smith, een plaatselijke bouwer, de Grange en nam de aangrenzende schrijnwerkerij en zagerij over voor zijn eigen bouwbedrijf. Hij bouwde tempels in 1890 op aangrenzend land, maar dit werd afgebroken om Bellfield Road te bouwen. De Grange had toen een grotere voortuin en veranda (zie foto hieronder). Hij bloeide tot WW1, maar sloot toen af ​​toen hij met pensioen ging en JP werd. Van 1911 tot 1947 was The Grange de thuisbasis van Hugh Page, de veilingmeester op de veemarkt van Witham, die toen op de plek stond van de huidige Labor Hall, net over de spoorbrug van The Grange.

Net als veel eigendommen in dit gebied in die tijd, bevond het zich in een zeer slechte staat van onderhoud na de Tweede Wereldoorlog en tot de jaren zestig, toen werd geprobeerd het te slopen.

Voormalige bezetters beweerden dat het oorspronkelijk gewoon 'Grange' heette en hebben ook bewijs dat het gebouw 'pre-1500 hout' bevat. Canon Luard woonde daar en later woonde de familie Luard daar tot begin jaren zeventig. Er werd destijds getracht het gebouw te slopen en het grootste deel van het dak werd verwijderd, maar er werd tijdig een conserveringsopdracht gegeven (monumentaal monumentaal) en het huis werd gerestaureerd.

Het is onlangs van de lijst gehaald, maar is gerenoveerd als een boetiek B&B en vervolgens als een trouwlocatie, maar het wordt momenteel bedreigd door herontwikkeling in samenwerking met het tapijtwinkelmagazijn van Ramsden Mills erachter.

Bronnen: Witham & Countryside Society; Fenn Wright; Cyril Taylor; Janet Gyford.
 

! PC0388.jpg
bottom of page