top of page

Luister

Line drawing of Witham Town Hall.

Burger Junkie

Met de komst van de expansie van Witham in 1966 werd het stadscentrum 'gemoderniseerd' met een nieuw winkelgebied. Een groot Georgisch huis dat bekend staat als 'The Wilderness' werd afgebroken, samen met een aantal aangrenzende winkels, om de ruimte te bieden die nodig was voor herontwikkeling. Het winkelgebied Newlands en enkele nieuwe winkels werden vervolgens op de site gebouwd en in 1969 voltooid.


The Wilderness was een gebouw uit het eind van de 18e eeuw met drie verdiepingen, oorspronkelijk twee privé-woningen. In 1929 werd de benedenverdieping omgebouwd tot drie winkels. Vanaf dat moment tot vlak voor de sloop was de linker winkel Reginald Turner's Tailors and Outfitters en de twee aan de rechterkant waren de Home & Colonial Stores.


Next to The Wilderness was een vroeg 19e-eeuws gebouw dat bestond uit een winkel met dubbele voorkant en woonruimte erboven. De bovenste verdiepingen strekten zich uit over een brede wageningang aan de rechterkant. Zijn schilddak was verborgen achter een borstwering. Het had dubbele schuiframen met inzet en verborgen frames, en achter was een groot magazijn. De winkel was een kruidenier gerund door vele eigenaren uit de jaren 1800 tot sluiting in 1965. De laatste bewoner was een Budgen-supermarkt.


Verder naar rechts was een houten gebouw met twee verdiepingen met twee geveldeinden aan de straatkant. In de 20e eeuw hadden veel bedrijven het gebouw bezet, waaronder Gage-kapper en tabakswinkel, Rippon's tabakswinkel, Planter's Tea & Coffee Merchants en Danes the cleaners.


Andere verwoeste winkels waren een graanhandelaar, Richardson & Preece, een chique waren- en fruitwinkel van E & A Braid en Edward Drapery and Milliners van Edward Spurge. Deze winkels waren in de buurt waar Boots nu staat.


De Burger Junkie opende zijn deuren in juli 2018, nadat het jarenlang was bezet door Ria, een Chinees restaurant.


De onderstaande foto toont de ingang van het Newlands Shopping Precinct


Bronnen: Witham & Countryside Society; Cyril Taylor

bottom of page