top of page

Luister

Line drawing of Witham Town Hall.

Tijdens de jaren 1600 stond het gebouw bekend als het hoekhuis, en toen rond 1700 werd het de Greyhound Inn, met schuren en stallen. Rond 1750 werd het omgedoopt tot de Angel Inn.

De overleden Gerald Palmer (geboren in 1910) woonde in de buurt en beschreef het als "In plaats daarvan een ruig café genaamd 'De engel'. Het soort café dat je 's nachts zou horen zingen.'

Maar in 1926 werd de engel gesloopt. Het belangrijkste motief was waarschijnlijk om Maldon Road te verbreden. Dus Central Buildings, die het vervangen, was veel smaller. Het was echter lang en het moet heel prominent zijn geweest toen het voor het eerst werd gebouwd.

Een van de eerste huurders was de belastinginspecteur met zijn personeel. Hun kantoor was boven en ze gebruikten de ingang van de Maldon Road. Ze waren iets van een innovatie, omdat eerder het werk was gedaan door niet-gespecialiseerde individuen zoals advocaten.

Er was ook het kantoor van de East Anglian Electricity Supply Company. Het betrad de markt voor het leveren van licht en stroom aan Witham, na tientallen jaren van problemen. Eerder was Witham al zo'n honderd jaar afhankelijk van zijn eigen gasvoorziening, gerund door lokale mensen,

Een van de eerste bewoners was de slagerij van de London Meat Company, tegenover Newland Street. De initialen zijn nog steeds te zien in de tegels bij de ingang van de winkel. Een ander onderscheid is de originele metalen en glazen deur van Crittall, waarvan er een andere op de naastgelegen winkel naast de deur is. Daarnaast is er een ongewone spreiding van decoratief ijzerwerk in de bovenkant van de ramen. De Braintree & Witham Times meldden in 1972 dat Witham Council een planningsaanvraag voor een moderne gevel verwierp, omdat het 'volledig uit zijn karakter' zou zijn.

Aan de kant van de Maldon Road had de East Anglian Electricity Supply Company de winkel van 1927 - 1934, gevolgd door Dolling and Son, Newsagent, en het bleef een kiosk totdat Gallants dit deel in 1976 overnam. Mick Horsely is geciteerd in Witham Stemmen 'Op de hoek van Maldon Road startte de familie Gallant net na de oorlog met een opslagplaats voor Amerikaanse soldaten. Ze stonden te popelen voor een verkoop en je kon altijd een koopje sluiten met de oudere meneer Gallant, wiens vrouw niet uit Engeland was '. Ze hebben het tot 1996 overleefd sinds een aantal bedrijven sindsdien de winkel bezetten, waaronder The Childrens Society, Bits (Diverse goederen) en twee mobiele telefoonbedrijven. Toen was Omii's Ladies Fashions er vanaf 2009 en 7to7 Solutions uit 2013.

Aan de kant van Newland Street na de London Central Meat Company in 1948 waren Gallants ook deze kant tot rond 1996, toen The Childrens Society, deze kant ook tot 1997 had. Bits verspreidde zich hier voor een korte tijd en werd gevolgd door een andere Charity Shop tot 1999 , toen kwamen de huidige bezetter Rag, Tag en Bobtail.

Bronnen: Janet Gyford; Mary Flynn & Diane Watson (Witham Voices); Braintree & Witham Times; Cyril Taylor; en Witham & Countryside Society

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page