top of page

Luister

! Chipping Hill 05 Templmead.jpg

Templemead werd in c1990 gebouwd op de plaats van een oude handschoenenfabriek.

Deze oude Witham-industrie werd opgericht door William Pinkham, die in de leer ging bij een handschoenenfabriek in Torrington in Devon. Hij was al begonnen met het maken van handschoenen toen hij in 1901 naar Witham verhuisde, samen met zijn vrouw en zoon en dochter. Hij was werkzaam als politiek agent, maar bleef in zijn vrije tijd handschoenen maken in hun huis in Albert Road (tegenover het station).

De fabriek op nummer 1 Chipping Hill werd gebouwd in 1912 toen het bedrijf bekend stond als de National Glove Company en de zoon van de oprichter, Leslie, drie eikenbomen plantte voor het gebouw. Door gesubsidieerde continentale concurrentie werd het bedrijf in 1929 gesloten.

Vanwege de vastberadenheid en het harde werk van William, Leslie en verschillende trouwe medewerkers, bouwde het bedrijf echter weer volledig op en tegen het begin van de jaren dertig werd dit succes gekenmerkt door de opening van een nieuwe fabriek in Dagenham . Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de productie overgedragen aan speciale elektrisch verwarmde handschoenen voor de Britse en Amerikaanse luchtmacht.

De drie zonen van Leslie keerden in 1948 terug van de oorlogsdienst naar het bedrijf en er werd een extra fabriek gebouwd naast de Witham-fabriek (afgebeeld ten tijde van de naderende sloop hieronder), en later werden er nog twee fabrieken gebouwd in County Durham.

Begin jaren vijftig was de verkoop van Pinkham-handschoenen wereldwijd en hadden ze 300 binnendienstmedewerkers en een vergelijkbaar aantal out-workers die ongeveer 4.000 dozijn paar handschoenen per week produceerden. Opnieuw zou goedkope import het bedrijf raken, wat, in combinatie met damesmode die zich in de jaren zestig afwendde van handschoenen, ertoe leidde dat het bedrijf in 1966 werd gesloten.

Bronnen: The Story of a Lamp, W. Pinkham & Son Ltd; Witham & Countryside Society; Janet Gyford.

! A08_6-0001.jpg
bottom of page