top of page

Luister

! Powers Hall End 01 Mill House.jpg

The Old Mill House

Het Domesday Book vermeldt dat er in 1086 één molen in Witham was. Deze zou aan de rivier de Brain hebben gelegen, waarschijnlijk hier. De molen is verloren gegaan in de 19e eeuw, hoewel er een nieuwe uitbreiding aan het huis is toegevoegd in de stijl van het oorspronkelijke molengebouw.

Het huis beslaat een groot stuk land naast de rivier de Brain en heeft de molenvijver aan de voorkant en er zijn een aantal bomen langs de weg die een belangrijke achtergrond vormen voor de rivier en het oude groen van Chipping Hill. Een monumentale bakstenen brug neemt de weg over de rivier naar Chipping Hill waar oorspronkelijk een doorwaadbare plaats was.

De rest van het land grenst aan de rivier stroomopwaarts en vormt tuinen tegenover de River Walk van de stad. Een heel belangrijk kenmerk van de Witham. De voorgevel van Powers Hall End ligt ook tegenover het volgende deel van de River Walk richting Armond Road.

Robert Bretnall was eigenaar van Chipping Hill Mill in de 19e eeuw, de manoir van Witham. Hij was een zeer welvarende molenaar en meel werd door wagons en paarden meegenomen tot in Colchester. De molen, die naast het huis stond (de dubbele bogen waardoor het water onder de molen stroomde bestaat nog steeds onder de nieuwe uitbreiding), werd in 1775 en 1882 afgebrand, maar werd de tweede keer niet herbouwd. Ten tijde van de tweede brand had het twee paar stenen die met water werden bewerkt en twee met een stoommachine van 6 pk.

De geschiedenis van de molen is verbonden met die van Witham Place, die zich achter de Tudor Wall verderop in Powers Hall End bevond. Zowel de molen als het herenhuis waren op verschillende momenten eigendom van leden van de familie Bretnall, maar het herenhuis is verdwenen en heeft weinig sporen nagelaten.

The Mill House bleef tot de jaren '80 een privéwoning, maar werd leeg. In september 1991 was het door de snelle achteruitgang vervallen. Het kwam in handen van projectontwikkelaars die probeerden de gronden bij de rivier te ontwikkelen, maar dat is niet gelukt. Noch de County Council, noch de District Council waren van mening dat het huis voldoende belangrijk was om plaatsing op de lijst te rechtvaardigen.

Hoewel het volledig vervallen was, werd The Mill House vervolgens verkocht als een privéwoning aan de auteur van kinderen, Kes Gray, die na de renovatie van het huis besloot de uitdaging aan te gaan en de molen te herbouwen. In 2000 werd met de werkzaamheden begonnen, waarbij oude foto's van de molen als leidraad werden gebruikt. Het pand is opgeleverd en inmiddels verkocht aan een nieuwe eigenaar-bewoner.

Bronnen: The Origins of Witham, Maria Medlicott; D. A. Dove; Sommige Essex Watermills, Harvey Benham; Afbeeldingen van Wtiham, Janet Gyford; Witham & Countryside Society; Maurice Smith; en Essex Chronicle.

De oude ansichtkaartafbeelding hieronder toont het molenhuis en de brug voordat het gebied werd afgeschermd door bomen met de doorwaadbare plaats duidelijk zichtbaar.

! PC0473.jpg
bottom of page