top of page

Luister

IMG_2004.JPG

11 Church Street

Nummer 11 Church Street is een vroeg 18e-eeuws huis van rode baksteen met verbouwingen die zijn ontwikkeld uit een eerder draaibank- en gipshuis. De zwarte koppen aan de achterkant geven werk uit de 17e eeuw aan. Het heeft fijne gietijzeren leuningen langs de voorkant en een niet meer gebruikte begraafplaats maakt nu deel uit van de tuin.

Maurice Smith registreerde de telling van de parochie georganiseerd door de consistorie en genomen op 27 februari 1840 toont twaalf inwoners van de Quakers die op dat moment een kerkgebouw hadden in Maldon Road. Het kerkhof dat is veranderd in een prachtige tuin en de stenen die zorgvuldig naar de zijkant zijn verplaatst, rusten in een rustige en mooie omgeving. Er is nog steeds een ingeschreven steen in de bakstenen muur van de tuin met de tekst 'Deze muur is van de Vereniging van Vrienden'. 1848 '.

Pevsner & Bettley beschouwt nr. 11 als het meest elegante huis in het Chipping Hill-gebied, c. 1720 met vijf traveeën, twee verdiepingen en zolders en een zorgvuldige weergave van metselwerk. De rode baksteen is een Vlaamse band met verbrande kopstukken, onder de ramen op de begane grond, vervolgens verbrande koppen gelegd in kopband met rode bakstenen verbanden en segmentvormige bogen van gemeten baksteen boven de ramen.

Bronnen: Janet Gyford; Maurice Smith; Witham & Countryside Society; Nikollaus Pevsner & James Bettley (The Buildings of England - Essex).

PC0783.jpg
bottom of page