top of page

Luister

IMG_1999.JPG

The White Horse

Het echt witte paard is een albino, veulen met roze huid en vaak blauwe ogen. Dit teken is echter al sinds de 15e eeuw in gebruik en blijft frequent vanwege het wijdverbreide heraldische gebruik. Het is geadopteerd door de koningen van Wessex en het is het traditionele embleem van Kent. Een galopperend wit paard verwijst heraldisch naar het huis van Hannover en dateert uit de toetreding van George I in 1714. Het witte paard komt ook voor in de armen van verschillende gilden, namelijk de Carmen, koetsiers, hoefsmeden, herbergiers, zadelmakers en Wheelwrights.

Dit vakwerk- en lat- en pleistergebouw dateert uit de 17e eeuw en staat op de monumentenlijst. De decoratieve bargeboards zijn 19e eeuw. Hoewel het in 1985 intern is gerenoveerd, heeft het zijn karakter behouden en is de buitenkant sinds de 19e eeuw nauwelijks veranderd, zoals blijkt uit verschillende foto's die binnenin te zien zijn. De herberg had boven kamers die nu niet bruikbaar zijn voor het doel en wat lijkt op tekenen van een steenoven boven een open haard in de bar. De winkels aan de achterkant zijn relatief recent, hoewel een eerder bakstenen bijgebouw naast White Horse Lane interessant metselwerk heeft.

Albert Poulter schreef in Albert's Witham 'The White Horse hield menig feest. Er was Sweeny Green met zijn banjo en hij was ook een viool- en cornetspeler. Politie-sergeant Amos kwam af en toe langs en gaf een liedje. Sommige nummers waren afkomstig uit de tijd van de Napoleontische oorlogen. Na veel liedjes en een bijgevulde bril om tien pence per kwart liter (2 pence per pint!) Zou Joe worden opgeroepen om het lied te zingen, zonder welke geen Witham sing-song zou eindigen - "The Gals of Chipping Hill". Joe moet dit nummer beu zijn, de woorden zijn gevarieerd om bij het gezelschap te passen. Maar als timmerman en meubelmaker was zijn salaris slechts vijf pence (2 p) per uur en hij hield echt van zijn bier! '.

Essex Countryside in 1960 beschreef The White Horse als 'Chipping Hill heeft een oude naam maar moderne manieren. zijn White Horse pronkt met een "tv-bar". The White Horse is nu een goed voorbeeld van een oude middeleeuwse pub die nog steeds de lokale gemeenschap bedient.

Bronnen: Janet Gyford; Witham & Countryside Society; Albert Poulter; Essex Platteland; Woordenboek van pubnamen.

PC0613.jpg
bottom of page