top of page

Luister

! IMG_1687.jpg

The Old Workhouse and Manager's House

Het grootste deel van het gebouw, nummer 28-40, vormde de oude werkplaats. Dit gebruik dateert uit 1714, maar de bouwconstructie impliceert dat het werd omgebouwd van een structuur die al op de site stond. Het was een van de vroegste kleine stadshuizen in Engeland. Een plaquette aan de voorkant van het gebouw heeft een datum en initialen van parochiefunctionarissen (waarschijnlijk Thomas Woodgate, Samual Newton, Francis Raven, William Skinner).

Tegen 1770 had alleen John Darby de overgebleven wevers uit zijn grote huis in High Street in dienst, maar hij ging in 1772 failliet en richtte zich op het maken van garens. Hij zette de nog steeds talrijke spinners van het gebied in dienst. Het was hij of zijn zoon die, als gouverneur van het werkhuis in 1802, het spinnen organiseerde, wat de belangrijkste bezigheid van de gevangenen was. Dit was nog steeds de bezetting van het werkhuis in 1818 en duurde tot 1863, dankzij een voormalige maker van spinapparatuur die het maken van garens en het maken van kwasten combineerde tot een aanzienlijk bedrijf. Het garen dat hij verkocht aan Norfolk-kamgarenfabrikanten.

Dit oude werkhuisgebouw heeft op de tweede verdieping, onder het dak, een lange werkkamer die zich over de hele lengte van het gebouw uitstrekt. Het werd niet meer gebruikt als werkhuis toen de Raad van Bewakers van de Witham Union of Parishes, onder de nieuwe Poor Laws, in 1839 het Union Workhouse in Hatfield Road bouwde (later Bridge Hospital en nu woonhuis Homebridge Court). Het Church Street-gebouw werd vervolgens omgebouwd tot zeven huisjes die nu worden beheerd door de beheerders van Witham United Charities. Drie huisjes van één verdieping werden recentelijk aan de zijkant toegevoegd en verving een stenen wagenloods met dezelfde afmetingen op nummer 40A - C. Twee originele zwart-witte deurnummers (26 en 30) die de gemeente in 1922 verstrekte, bestaan ​​nog steeds. Het staat op de monumentenlijst.

Nummers 24 - 26 waren het huis van de werkhuismanager en maken deel uit van een 15e-eeuws vakwerk en gepleisterd gebouw met een zijvleugel aan de noordkant. Het wordt ook vermeld Grade II.

De oude ansichtkaart hieronder toont de gebouwen rond de eeuwwisseling.

Bronnen: Janet Gyford; Heritgae Engeland; Tom Henderson; Mike Wadhams;

! PC0008a.jpg
bottom of page