top of page

Luister

! IMG_1680.jpg

Mortimers & Mole End

Dit zijn huizen uit de vijftiende en zeventiende eeuw die voorheen bekend stonden als de woning van Lucas. Ze werden gebouwd op wat de markt was en hadden kunnen worden gebouwd vanuit de originele wolhal. Het pand werd in 1444 begiftigd als onderdeel van de Jeannette Childes Chantry.

In de jaren 1660 woonde ds. George Lisle hier. Hij was de ontheven rector van Rivenhall. Nadat hij was gewaarschuwd voor het houden van onwettige vergaderingen in de schuur van Witham Place, en toen er een vergadering bij hem thuis werd gehouden, zei hij dat hij tot zijn familie moest prediken en niet kon verhinderen dat anderen kwamen luisteren. Dit weerhield hem er niet van om enige tijd in de gevangenis van Colchester door te brengen. In 1672 kreeg zijn huis echter een vergunning om te prediken. Vanaf dit begin werd zijn huis hier een presbyteriaans ontmoetingshuis dat uiteindelijk de United Reformed Church in Newland Street werd.

Dit was een ander pand in een ernstige staat van verval aan het eind van de jaren zestig en werd rond 1970 volledig gerenoveerd. Hout (gered door de Witham & Countryside Society) van de Freebourne's Farm House Barn in Newland Street, een paar jaar eerder afgebroken, werd gebruikt in de renovatie. Rond deze tijd woonde dominee Lister, een afstammeling van Lord Lister, de chirurg die beroemd werd door zijn ontdekking van het antiseptische principe, in 'Mortirners' en had het instrumentenkast van Lord Lister.

Bronnen: Witham & Countryside Society; Janet Gyford; Cyril Taylor; Tom Henderson.

 

bottom of page