top of page

Luister

! IMG_1700.jpg

Barnardiston House

Barnardiston House dateert gedeeltelijk uit de jaren 1500, maar heeft veel toevoegingen gehad, waaronder de imposante bakstenen gevel en smeedijzeren leuningen met gegoten toppen. Het interieur heeft zo'n 17e. eeuwse lambrisering en een balk met de initialen 'E. C. ' en ingeschreven 'ANO DOM 1610'.

Het pand lijkt te zijn ontstaan ​​als een paar huisjes met uitzicht op Moat Farm Chase, maar werd in de 17e een enkel huis. eeuw toen het werd genoemd naar Lady Catherine Barnardiston, de vrouw van Sir Thomas, die het in 1630 voor £ 100 kocht. Ze schonk een goed doel ten behoeve van een aantal oude mensen, met de voorwaarde dat een predikant zou moeten worden ingeschakeld om in te prediken de parochiekerk eens per jaar en dat hij uit de begiftiging zou worden betaald, of anders zou hij voor onderwijsdoeleinden moeten worden gebruikt.

Verfrissingen voor klanten van Spa werden hier geserveerd in de jaren 1740, toen de Witham Spa, verderop in Powers Hall End, in de mode was.

Het werd een 'Young Gentleman's Boarding School' van 1858 tot 1894. Francis Crittall, toekomstige filantropische industrieel, was hier een leerling in de jaren 1870 en vond het als de 'zonovergoten geur van een lentedag' in vergelijking met 'door angst verwoeste' schooldagen in Braintree .

Crittals kocht vervolgens Barnardiston House voor hun Witham Manager. Crittals gebruikte hun eigen team van bouwers voor hun huizen, en ze maakten de decoraties binnen, waarbij ze de eetkamer in eiken verfraaiden, passend bij de eikenhouten meubels die binnenkwamen.

Het gebouw werd een privéverpleeghuis in 1984 en keerde in 1997 terug naar een privéwoning en staat op de monumentenlijst.

Onder: Een tekening van de kruising met een zicht op het gebouw dat aan de huidige structuur voorafging.

Bronnen: Janet Gyford; Tom Henderson; Witham & Countryside Society.

B74_4-1.jpg
bottom of page