top of page

Luister

! IMG_1682.jpg

St. Nicolas Church

Volgens Heritage England heeft de parochiekerk van Sint-Nicolaas sterk bewijs van een kerk vóór de verovering en dat het een dominee was, mogelijk uit de 8e eeuw. De vroegste overgebleven delen van de huidige structuur zijn twaalfde eeuw, maar de kerk werd aanzienlijk herbouwd en vergroot vanaf c.1330.

Het begin van de 14e eeuw bestond uit een boogschip met een noord- en zuidbeuk, een koor en een westertoren. Het is gebouwd in de gotische versierde stijl zoals het nu is, met twee latere toevoegingen aan elke kant. De toren was oorspronkelijk kraakpand met een houten koepel die in de loop van de jaren verviel en werd in 1743 vervangen door een hogere stenen koepel. Dit werd opnieuw opgebouwd in 1862 zoals het nu is, hoewel alleen na veel ruzie. De klok toegevoegd door Mary Bramston (zie Bramstons, 16 Chipping Hill) dateert van 1887 en duurde tot 1981 voordat hij een grote reparatie nodig had. De toren heeft een schil van acht klokken, daterend uit 1601 tot 1932.

De eerste toevoeging was de consistoriekamer, die later in de 14e eeuw werd toegevoegd. Muren van bijna drie voet dik waren van Kentse voddensteen en worden vanuit het koor benaderd via een laag uitgesneden boog en de originele eiken deur is nog steeds in gebruik. Het is twee verdiepingen en de bovenste verdieping is bereikbaar via een wenteltrap.

De zuidportiek werd later in de 14e eeuw toegevoegd om de hoofdingang te beschermen. Het werd gebouwd om te passen bij het hoofdgedeelte van de kerk, met een waterspuwer aan elke kant en later verschansingen. De zuidelijke kapel is mogelijk kort na 1444 gebouwd, gewijd aan St. Mary en heet nu de Mariakapel. Het heeft vuurstenen muren en kalksteen, vergelijkbaar met de hoofdmuren van de kerk. De noordelijke kapel werd later gebouwd en vulde de kleine opening aan het einde van het gangpad en bevat nu het orgel. Het is opgedragen aan Johannes de Doper.

Het interieur was dieprood gekleurd met 'vlammende sterren' in zwart, zoals vastgelegd vóór de restauratie van 1877 toen het werd schoongemaakt. Het koorscherm werd in de 15e eeuw gebouwd om het schip en het koor van elkaar te scheiden. Het is een mooi voorbeeld van houtsnijwerk uit de 15e eeuw en zou oorspronkelijk in rood en goud zijn geschilderd, maar heeft die decoratie nu verloren. Het interieur van de kerk bevat een aantal monumenten. De eikenhouten banken in het schip werden tussen 1849 en 1877 geïnstalleerd. De lezenaar werd gepresenteerd door admiraal Sir William Luard en Lady Luard om hun gouden huwelijksverjaardag in 1908 te vieren.

Bronnen: de parochiekerk van St. Nicolas, Witham, Essex. Uitgegeven door Witham Parochial Church Council, geschreven door Tom Henderson.

Onder: Een plattegrond van de kerk uit bovenstaande publicatie.

 

 

 

St Nicolas Church Plan -0001.jpg
bottom of page