top of page

Luister

! IMG_1683.jpg

The Old Vicarage

Er zijn verslagen van een huis en schuur voor de eerste bekende dominee in 1223. Het huidige gebouw is een vakwerkconstructie die waarschijnlijk deel uitmaakt van het huis met 21 kamers dat tussen 1680 en 1710 is gebouwd door de dominee Jonas Warley, die ook aartsdiaken van Colchester was .

Het terrein werd rond 1740 aangelegd door Philip Southcote van Witham Place, een lid van de 'natuurlijke' school voor landschapsarchitectuur. In 1749 noemde Horace Walpole het resultaat 'een van de meest charmante villa's in Engeland', samen met de aangrenzende 'zoete weiden' en 'de mooiste kronkelende beek die je ooit hebt gezien'. Een plattegrond van het terrein uit 1762 toont een waterval en een badhuis.

Het huis was rond deze tijd ingepakt in baksteen. Eerwaarde John Bramston, die halverwege de 19e eeuw predikant was, gaf deze en andere valse fronten in Witham de schuld van pretenties die in de jaren 1730 door de Witham Spa waren opgewekt. Hij klaagde over een 'geest van schijn' die lat en gips 'een schande en slecht' vond. Bij haar aankomst in 1840 had zijn eerste vrouw echter gezegd dat de pastorie een 'vrolijkste, meest helder ogende woning was, die John al die smaak heeft bijgestaan ​​met £ .s.d. zou kunnen doen om perfect te maken '.

Het gebouw werd in de jaren dertig verkleind en bleef tot 1974 de pastorie. Het werd vervolgens verkocht als een privéwoning die vervolgens werd gemoderniseerd. De stallen werden in 1972 omgebouwd tot een kerkzaal. De huidige pastorie bevindt zich in Chipping Dell en steunt op het kerkhof.

De oude pastorie staat op de monumentenlijst en heeft nu een moderne zijuitbreiding. De onderstaande foto toont de oude pastorie vóór de verkleining.

Bronnen: Janet Gyford, Maurice Smith, Witham & Countryside Society

B72_3-15.BMP
bottom of page