top of page

Luister

IMG_2699.jpg

The Manor House

The Manor House (tegenover de green) werd traditioneel het Knights Templars Guest House genoemd. De tiende schuur, gesloopt omstreeks 1928, stond op de plek waar 'Bridge House' nu lager op de heuvel richting de brug staat.

De gebouwen zijn gevormd uit een laat 15e-eeuws vakwerkhuis en gepleisterd huis met dwarsvleugels aan de oost- en westkant. De dwarsvleugels hadden oorspronkelijk een bovenverdieping met steigers, maar de oostvleugel is op de begane grond gebouwd. Nr. 55 is een latere toevoeging en het winkelpui is waarschijnlijk in de 18e eeuw toegevoegd.

James Abbott maakte hier schoenen en opende later een aantal winkels om te worden opgeslorpt door K-schoenen, hij runde ook een zuivelfabriek en had mannen in dienst en hield koeien en grasland. Deze kant van het bedrijf werd overgedragen aan zijn nicht die melk bleef verkopen (waarschijnlijk uit de schuur ernaast waar nu 'Bridge House' staat). De laatste schoenmaker die de winkel had, was Charlie Ralling, die de winkel na de laatste oorlog overnam tot hij stierf in 1971, en veel inwoners van Witham herinneren zich de winkel nog alsof je een stap terug in de tijd deed toen je binnenkwam.

Wandversieringen werden gevonden in nummer 55, waarvan er één dateerde uit 1606, hoewel de betekenis van de datum niet bekend is. De ontwerpen van de muurschilderingen waren vergelijkbaar met hedendaags Italiaans textiel en waren mogelijk om rijke wandkleden te vertegenwoordigen.

Op de buitenmuur tussen de nummers 51 en 53 lijkt een schrijn te zijn geweest. Het metselwerk lijkt het einde te zijn van een grote openhaard en de schoorsteenstapel kan direct boven het dak uitkomen. Er wordt gesuggereerd dat dit ooit een heiligdom langs de weg was. Tegenwoordig is het volledig dichtgemetseld, met slechts een kleine boogversiering langs de bovenrand. Een plaatje hieronder vertelt ons dat het in 1966 door Edward Mazurek is gerepareerd. Er zijn berichten dat kinderen hun poppen in de alkoof zaten, die dus veel dieper moet zijn geweest dan nu.

Een foto hieronder, gemaakt rond de eeuwwisseling, toont de uitsparing vrijwel hetzelfde als nu, behalve dat deze is bepleisterd. Je kunt op deze foto zien dat het gebouw toen was opgedeeld in vijf panden, hoewel het nu slechts twee zijn, nummers 51 en 53-55.

Op straat, net een beetje de heuvel af richting de brug, toen arbeiders de weg aan het opgraven waren om leidingen te leggen, kwamen ze iets tegen dat leek op 'de muren van een kerk'. Dit kan te maken hebben met een tunnel waarvan wordt beweerd dat deze bestond tussen het herenhuis en de kerk.

Bronnen: Cyril Taylor; Janet Gyford; Tom Henderson.

 

A80_4-13.BMP
bottom of page