top of page

Luister

! IMG_1733.jpg

In 1886 nam Francis Henry Crittall de ijzerwarenwinkel van zijn vader in Braintree over, waar hij zich uitbreidde tot het maken van raamkozijnen. Hij kocht deze site in 1917 van de coöperatie en bouwde een fabriek voor de massaproductie van stalen kantoormeubilair. In de jaren twintig was de fabriek overgegaan op metalen ramen en in de jaren dertig was het de grootste fabrikant van metalen ramen ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelde de fabriek over op veel dingen, van bewapening tot baileybruggen. In 1947 werd Sir Valentine, de zoon van Francis, Lord Crittall. Hij stierf in 1961 op 77-jarige leeftijd.

Een van zijn mooiste prestaties was de oprichting van het tuindorp Silver End. Halverwege de jaren zestig begonnen echter fusies en overnames en in 1974 werd het bedrijf overgenomen door Norcros en kreeg het de nieuwe naam 'Crittal Windows'. In 1990 werd in Braintree een nieuwe fabriek gebouwd om alle raamproductie te verwerken, en de Witham-fabriek werd gesloten. De gebouwen zijn in 1992 afgebroken en de locatie is ontruimd.

In 1993 werd een bouwvergunning verleend voor een nieuwe Safeway-supermarkt, in hoger beroep omdat de oorspronkelijke aanvraag werd afgewezen op grond van de woningnood en het effect op het stadscentrum door een andere grote superstore. De planninginspecteur was het daar echter niet mee eens en stond de ontwikkeling toe. De redenen waren: '... het woonoppervlak in het district is al voldoende om aan de strategische eisen te voldoen ... en het verlies van deze site als gevolg van de residentiële toewijzing zal een zeer marginale impact hebben ... de vitaliteit en levensvatbaarheid van Witham center zou door dit voorstel niet ernstig worden getroffen ... '. In 2006 nam Morrisons de winkel over.

Onder: De Crittall-fabriek kort voor sluiting.


Bronnen: Janet Gyford; Cyril Taylor; Witham & Countryside Society.
 

! B71_5-4.jpg
bottom of page