top of page

Luister

! IMG_2570.jpg

De Eastern Counties Railway (ECR) voltooide en opende de spoorlijn van Bishopsgate naar Colchester via Romford, Chelmsford en Witham in 1843. In 1848 werd het de kruising van de Maldon, Witham & Braintree Railway, die vertakkingen bood aan Braintree en Maldon. In 1869 sloot de tak naar Braintree zich aan bij de spoorlijn naar Bishop’s Stortford, hoewel deze vervolgens in 1952 voor passagiers werd gesloten. De vestiging in Maldon werd in 1966 gesloten.

De spoorlijn werd doorgesneden door de site van het Saksische Burh en het IJzertijdfort en de dijk ten zuiden van het station werd aangelegd uit de verwijderde grond. In 1841 werden contracten gesloten voor de bouw van een 'Witham Embankment: 40.000 kubieke meter vervoerd met 180.000 kubieke meter te voltooien'. Aangezien al deze werken met de hand zijn uitgevoerd, inclusief alle opgravingen en taluds, was het echt een enorme onderneming en een opmerkelijke prestatie.

De ECR werd in 1862 onderdeel van de Great Eastern Railway (GER). In 1905 deed zich een ernstig ongeval voor toen de Cromer Express van de rails kwam en het leven kostte aan negen mensen. Hoewel eerder dat jaar werd besloten om de oude tijdelijke houten stationsgebouwen te vervangen, werd het station, omdat het ongeval aanzienlijke schade had toegebracht, aangegrepen om gevolg te geven aan de bestaande plannen voor de wederopbouw van het station. Als onderdeel van dit bouwwerk werd de hoofdingang van het station verplaatst van Easton Road naar Albert Road, waarbij een nieuw boekingskantoor op de voetgangersbrug werd gebouwd. In 1906 werden zeer gedetailleerde aanbestedingsdocumenten opgesteld.

Het station is grotendeels intact gebleven van deze verbouwing, voltooid in 1907, en is een mooi voorbeeld van een Great Eastern Railway station gebouwd met de hoogste kwaliteit bouwmethodes van die tijd met lokale bedrijven zoals Crittalls voor het ijzerwerk. Veel stations uit deze periode zijn verloren gegaan - meest recentelijk Kelvedon.

De GER werd in 1923 opgenomen in de London North Eastern Railway (LNER) en vervolgens in 1948 in het bezit van de LNER en de rest van het spoorwegnet. Het eerste deel, van Liverpool Street tot Shenfield, werd in 1948 geëlektrificeerd, maar het Pas in 1961, toen de perrons werden uitgebreid met 12 touringcars, bereikten de elektrische diensten Witham. De Braintree-vestiging werd in 1977 geëlektrificeerd.

De dienst werd in 1986 op de markt gebracht als Network Southeast en bij privatisering in 1997 ging de franchise naar First Great Eastern, vervolgens National Express East Anglia in 2004, omgedoopt tot NXEA in 2008 en Abellio Greater Anglia in 2012.

Dit station dient nog steeds met groot effect zijn oorspronkelijke doel. Sinds 1907 is het station voorzien van elektrische verlichting en daarna veel renovaties, de laatste in 2014. Op 24 oktober 2007 werd een bouwvergunning verleend voor een uitbreiding van de loopbrug naar de stationsparking in Easton Road. De nieuwe loopbrug werd echter pas in maart 2011 geplaatst. In 2019 werd een nieuwe bouwvergunning verleend om het boekingskantoor terug te brengen naar de ingang van de parkeergarage, met een nieuw entreegebouw en parkeerwerkzaamheden.

De onderstaande foto toont het originele tijdelijke stationsboekingskantoor.

Bronnen: Witham & Countryside Society, Great Eastern Railway Society.

Station Glass Negative Ofice Scan.jpg
bottom of page