top of page

Luister

Entrance to The Grove Centre, Witham.

Tesco


Bij de ingang van het Grove Center in Newland Street stond ooit een van de meest interessante 18de-eeuwse gebouwen in de stad. Het was een rood bakstenen gebouw van drie verdiepingen met een borstweringmuur en betegeld dubbel nokdak dat als winkel was gebouwd. De benedenverdieping behield een zeer fraai georgiaans boegwerk aan de voorzijde, met twee erkers op de eerste verdieping.


In 1963 werd een planningsaanvraag van J E Cohen (Tesco) goedgekeurd om het pand te herontwikkelen tot een supermarkt. De gemeentesecretaris van Witham meldde dat de architecten waren benaderd door de curator van het Colchester Museum, die zei dat hij de gelegenheid zou verwelkomen om dit winkelfront in het museum te hebben. Dit was overeengekomen. Het winkelfront is echter nooit in het museum verschenen en het is niet mogelijk geweest om erachter te komen wat er met het museum is gebeurd. In 1970 werden het huis en de winkel gesloopt en een nieuwe winkel gebouwd voor Tesco. Vijftien jaar later werd deze winkel op zijn beurt afgebroken om plaats te maken voor de toegang tot het nieuwe Grove Center.


Er werd besloten dat de toegang tot het nieuwe Grove Center vanaf de High Street via een voetgangersgalerij zou zijn via de site van die originele Tesco-winkel, die vervolgens zou uitmonden in een district met 14 winkels en een nieuwe Tesco-winkel aan het einde. De bouw van dit nieuwe winkelcentrum van £ 8 miljoen werd op maandag 16 juni 1986 gelanceerd door wethouder Alan Millam, voorzitter van de districtsraad van Braintree, die de traditionele ceremonie uitvoerde van het doorsnijden van de eerste zoden. De ontwikkeling werd voltooid in 1988.


De onderstaande foto toont de originele Georgische winkel op Newland Street.


Bron: Witham & Countryside Society

building which stood where Grove centre entrance is now.
bottom of page