top of page

Listen

! IMG_1418.jpg

Network Rail Bridge 872, één van de vier 1847/48 gietijzeren liggerbruggen van Witham naar Maldon met hefboommotoren. Deze brug heeft geleden onder het zware A12-verkeer te moeten dragen tot de Witham-bypass in 1964 werd geopend. Tekeningen voor het ondersteunen van staalwerk werden in 1941 voorbereid, maar stalen steunen werden niet geïnstalleerd tot na het sluiten van dit gedeelte van de lijn in 1982. Het vullen met rood metselwerk in de buitenzijde van de liggers was geen origineel kenmerk. De brug heeft in 2018 zware reparaties ondergaan om de structuur voor continu gebruik van zwaar verkeer te versterken. Dit heeft geresulteerd in een betonnen 'tunnel' onder de brug voor voetgangers met een aanzienlijke wapening met betonnen infill erboven, om de brug te versterken.


Deze brug heeft een Ordnance Survey Benchmark op de borstwering.


In 1845 werd een beheerscomité opgericht om te overwegen een spoorlijn aan te leggen om Maldon via Braam met Witham te verbinden. De lijn was oorspronkelijk bedoeld om de ECR net ten noorden van Witham over te steken, maar het promotiebedrijf werd gekocht door de Eastern Counties Railway die het voltooide met betrekking tot twee vestigingen die zich op het station Witham in 1848 concentreerden. Deze vestiging werd in 1964 gesloten, maar een korte spoor onderhouden Witham Industrial Estate tot 1982, toen de laatste van de baan werd opgeheven.


De Blackwater Rail Trail begint bij deze brug en de Trail maakt op dit punt verbinding met het Industrial Estate van Witham.


Bronnen: Peter Kay (Essex Railway Heritage Supplement); Janet Gyford; Witham & Countryside Society.

bottom of page