top of page

luisteren

! Maldon Road 129 Sauls Bridge e.jpg

Sauls Bridge steekt de rivier de Brain over terwijl deze stroomt onder Maldon Road. De naam is een verbastering van de naam van John Salle die in 1381 land bezat. Hij bouwde de originele brug om de Ford te overbruggen en de daaropvolgende bruggen hebben een uniek gedenkteken opgeleverd dat 600 jaar heeft geduurd. De brug was later eigendom van het tolkantoor en werd voor het laatst vervangen in 1814.


Gebouwd in 1814, was het de tweede gietijzeren brug die in Essex werd gebouwd. De eerste over de rivier de Lea werd opgericht in 1810 door de Commercial Road Trust, maar werd gesloopt in de Lea Valley-ontwikkeling en zo is Sauls Bridge de oudste gietijzeren brug in Essex.


In 1814 riep Robert Lugar, Essex County Surveyor, offertes op om de bestaande brug ter plaatse te vernieuwen. Een bakstenen overspanning was bedoeld, maar het citaat van Ransome & Son of Ipswich voor een gietijzeren segmentachtige liggerconstructie met gietijzeren afdekplaten voor een prijs van £ 700 werd geaccepteerd, hoewel dit niet de laagste offerte was. Het bestaat uit zeven bogen van gietijzeren ribben met een overspanning van 18 voet en twee sierijzeren borstweringribben, met gietijzeren platen op de onderste ribben. De randdraden zijn gemarkeerd met 'Ransome & Son' aan de ene kant van de kroon en 'Ipswich 1814' de andere. De originele gietijzeren borstwering blijft aan de oostkant, maar de westkant werd verwijderd omdat het voetpad van 1955 groter werd. De brug staat op de ranglijst II.


Iets verder stroomafwaarts werd in 1848 een houten schraagbrug gebouwd om de spoorlijn van Maldon naar Witham over de rivier de Hersenen te dragen. Nadat de filiaalleiding in 1964 was gesloten, werd de brug in 1968 gesloopt om grote voertuigen gemakkelijker toegang tot de rioleringswerken te geven.


Bronnen: Janet Gyford; Maurice Smith; Cyril Taylor; Industriële archeologie van Essex; Witham & Countryside Society

 

ebay371537020316_0001.jpg
bottom of page