top of page

luisteren

! IMG_1422.jpg

De Blackwater Rail Trail volgt de route van de oude metam naar Maldon spoorwegtaklijn, gesloten in 1964. Essex County Council kocht het land en de bedding van de Britse Spoorwegen in september 1986 als een gezamenlijk initiatief met de Braintree en Maldon District Councils, maar pas daarna een deel van het land was verkocht aan lokale boeren.


Het pad is nu een natuurwandeling geworden van Witham naar Maldon, maar met wat afleiding vanwege de verkochte porties. Het eerste toegangspunt tot de Trail bevindt zich aan de Catholic Bridge, één van de vier 1847/48 gietijzeren liggerbruggen van de Witham naar Maldon-lijn. Het staat bekend als de 'katholieke brug' vanwege de locatie dicht bij de oude katholieke kerk op de hoek van Avenue Road. Hier verbindt de route met het Industrial Estate van Witham.


De Trail passeert vervolgens een voetpad dat het landgoed van de Grove verbindt met het industrieterrein. Het pad gaat verder naar Newland Street en eindigt bij de kruising met Avenue Road. Op het punt waar dit pad afwijkt, ligt een tweede mortelmetselwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het kraanmortelpistool stond ook bekend als een 'Blacker Bombard' naar zijn uitvinder. De kanonnen, uitgegeven aan de Home Guard in 1942, zouden draaien op de roestvrijstalen spil, met de mannen in een kuil om de rand. De Trail passeert vervolgens een aantal informele paden naar het Grove Estate, het volgende formele toegangspunt is Pasture Road (voor Tesco en het stadscentrum).


The Trail gaat dan verder naast een aantal nieuwe woningen naar Blackwater Lane, waar er toegang is tot Whetmead Nature Reserve en over de Sauls-brug naar de River Walk. De Trail vervolgt dan naar Constance Close, een beetje verder langs Maldon Road, en passeert nog wat nieuwe huizen. Vervolgens passeert de Trail onder de A12-bypass en gaat verder naar Blue Mills Hill. Hier eindigt het pad en om verder te gaan naar Maldon, slaat u linksaf en vervolgens rechtsaf naar Benton Hall Golf Club. De Trail gaat dan verder langs de oevers van de rivier Blackwater.


Blackwater Rail-parcours wordt gedekt door de set van Esse Country Park-forel.


Bronnen: Essex County Council, Peter Kay (Essex Railway Heritage Supplement); Witham & Countryside Society; Janet Gyford.

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page