top of page

luisteren

Line drawing of Witham Town Hall.

Whetmead is een weiland, jong bos en open water aan de andere kant van de A12-rondweg van Witham. De site is zeer rijk aan dieren in het wild en beslaat ongeveer 10 hectare (ongeveer 25 hectare). Eens een deel van het landhuis van Newland, tegen het midden van de 20e eeuw, werd het gebruikt als een vuilnisbelt van County Council voor de toen snel groeiende stad Witham. Toen de fooi vol was, werd de site aangelegd en keerde hij in 1976 terug naar de Braintree District Council als een open ruimte. De Witham and Countryside Society stelde voor dat het een natuurreservaat zou worden en in 1981 werd het formeel aangewezen als een lokaal natuurreservaat, met zijn officiële opening in 1991.


Witham had eens een badplaats hier dicht bij waar de rivieren samenkomen. Dit stuk van de rivier gaf een diep en ondiep gedeelte en er was een duikplank en veranderende accommodatie. Soldaten ingekwartierd in Witham tijdens de Eerste Wereldoorlog, hier badend. Het werd echter vaak vernield en ondanks het toezicht van de heer Hammond van de nabijgelegen rioleringsboerderij, vonden de duikplank en trappen te vaak de weg naar de rivier en werd deze in 1929 verlaten.


Whetmead werd in 2005 overgedragen aan de gemeente Witham. Tegenwoordig biedt het een thuis voor veel planten en dieren, waarvan er een aantal in Essex vrij zeldzaam zijn. Het is geen schoonheidsvlekje, maar mensen bezoeken Whetmead om dieren in het wild te observeren en te bestuderen, en gewoon om te ontspannen. Het open grasland dat het grootste deel van het gebied vormt, is overgebleven om zich te vestigen. Er zijn nu waarschijnlijk honderd soorten planten hier, variërend van alledaagse wilde bloemen tot planten die zelden in Essex te vinden zijn


Vissen is toegestaan ​​vanaf de oevers van zowel het Blackwater als de Brain bij Whetmead, maar je moet wel een rodlicentie hebben. Dit kan worden verkregen bij de lokale visuitrusting, het postkantoor of het Milieuagentschap op 0844 800 5386. Vissers worden gevraagd om al het afval en de afgedankte uitrusting te verwijderen. Gebruik alstublieft geen haakjes met weerhaken, want deze kunnen de vis beschadigen.
Er zijn gevaren, Whetmead kan een eenzame plek zijn en jonge kinderen moeten worden vergezeld. IJzerstaven of draad kunnen vanaf het oppervlak uitsteken, als resten van de tip (onder andere gevaren) en zorg is vereist waar u ook wandelt. Op sommige plaatsen zijn de rivieren diep en de oevers steil.


Alsjeblieft "Neem niets dan foto's, laat niets anders over dan voetafdrukken, dood niets anders dan tijd."


Er zijn enkele algemene richtlijnen om deze natuurlijke ruimte voor iedereen te behouden: behandel het natuurreservaat en alles wat erin staat met respect en in het bijzonder. Dood of verwond of verwijder geen planten of dieren en pluk geen bloemen of gebladerte. Laat geen afval achter, neem het mee naar huis. Rijd niet op een fiets of ander voertuig in de reserve; het zal schade veroorzaken. Houd honden onder controle.


Bronnen: Witham Town Council; Witham & Countryside Society; Janet Gyford.

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page