słuchać

Kościół Świętej Rodziny i Wszystkich Świętych to wybitny dziewiętnastowieczny kościół, zbudowany z karbowanej cegły krzemiennej i ceglanej w stylu lancetu autorstwa Johna Browna z Norwich, 1840-2. Został zbudowany jako kaplica łatwości do St Nicholas na Chipping Hill. John Brown zaprojektował także szkołę, która stała na terenie parkingu, dopóki nie została zburzona w latach 60. XX wieku. Wszystkich Świętych został zbudowany jako kościół anglikański, ale został zamknięty w 1969 roku. Jednak został ponownie otwarty jako kościół katolicki po renowacji przez Plater Inkpen, w 1987-9, w którym to czasie również sąsiednie prezbiterium zostało zbudowane. Żeliwne balustrady i czerwono-ceglana ściana graniczna są ważnymi cechami. Dojrzałe drzewa i sadzenie na cmentarzu przyczyniają się również do zielonej perspektywy wzdłuż ulicy i łagodzą ustawienie parkingu. Kościelny cmentarz jest ważną zieloną przestrzenią w obrębie obszaru ochrony.


Kościół otrzymał Order Królewski w 1991 roku, aby ogłosić zamknięcie kościoła. Dostęp pozostaje przez bramę w ścianie parkingu w Newlands, a na Lockram Lane jest jeszcze jedna brama.


W przedniej części kościoła znajdują się oryginalne poręcze z żeliwa, które ustawiono w kościele w 1842 r. Z tyłu (wzdłuż Lockram Lane) balustrady mają rzadki zachowany napis "Davey, Paxman i Davey" z przedłużenia cmentarza w 1867 r. Janet Gyford, niewiele z tych napisów przetrwa. Jeden z grobów, w kierunku wschodniego krańca, to Auriol Round, jeden z pierwszych zabitych w I wojnie światowej ludzi Witham.


The Closed Churchyard jest ostoją dzikiej zwierzyny, która jest obecnie zarządzana przez Radę Miejską Witham. Są tu cztery wspaniałe drzewa, cedr z Libanu, dąb, rosnący naturalnie prosty i wysoki (nie zanieczyszczony, by utworzyć koroną głowy jelenia), słodki kasztan i jawor, wszystkie przypominające dawno miniony prywatny ogród. W pobliżu muru parkingu stoją lipy, których gałęzie przycina się, tworząc wysokie kolumny letnich liści. Można również znaleźć Hollies, Yews, Ashes, Hawthorns i Crab Apples. Linia młodych dębów i popiołów została zasadzona obok ściany parkingu za bramą.


Źródła: Rada Hrabstwa Essex; Janet Gyford; Val Carpenter.

Timber framing of Witham Town Hall.

Text and Photographs: John Palombi and Cyril Taylor unless otherwise accredited. Illustrations: John Finch and Julie & John Denney. Translations: Google.com. Original Concept: Joy Vaughan, Witham Town Centre Strategy Group. Narration: John Rhodes
 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now