top of page

Luister

Line drawing of Witham Town Hall.

De kerk van de Heilige Familie en Allerheiligen is een opmerkelijke kerk uit de 19e eeuw, opgebouwd uit geknoopte vuursteen en gewelfstenen in de lancetstijl van John Brown uit Norwich, 1840-2. Het werd gebouwd als een kapel van gemak voor Sinterklaas op Chipping Hill. John Brown ontwierp ook de school, die op de parkeerplaats stond tot hij in de jaren zestig werd afgebroken. All Saints werd gebouwd als een Anglicaanse kerk, maar het werd gesloten in 1969. Het werd echter heropend als een katholieke kerk na een verbouwing door Plater Inkpen, in 1987-9, toen de aangrenzende pastorie ook werd gebouwd. De gietijzeren balustrades en de rode bakstenen grensmuur zijn belangrijke kenmerken. Volwassen bomen en planten op het kerkhof dragen ook bij aan de groene vooruitzichten langs de straat en verzachten de omgeving van de parkeerplaats. Het kerkhof is een belangrijke groene ruimte binnen het beschermde gebied.

 

De kerk kreeg in 1991 een koninklijke orde om het kerkhof gesloten te verklaren. De toegang blijft via een poort in de muur van de parkeerplaats van Newlands en er is nog een poort in Lockram Lane.


Aan de voorkant van de kerk staan ​​in 1842 originele gietijzeren leuningen met de kerk. Aan de achterkant (langs Lockram Lane) hebben de leuningen een zeldzame overgebleven inscriptie 'Davey, Paxman en Davey' van de uitbreiding van het kerkhof in 1867. Volgens Janet Gyford, heel weinig van deze inscripties overleven. Eén van de graven, aan de oostzijde, is van Auriol Round, een van de eerste Witham-mannen die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.


The Closed Churchyard is een oase van dieren in het wild dat nu wordt beheerd door Witham Town Council. Er zijn vier prachtige bomen, een ceder van Libanon, een eik, die van nature recht en lang groeit (niet gemolst om een ​​hertenkroon te vormen), een zoete kastanje en een syycoor, allemaal herinneringen aan een lang vergane privétuin. Kalkbomen staan ​​in de buurt van de muur van de parkeergarage, hun takken worden ingekort om hoge kolommen met zomerbladeren te maken, en Hollies, Yews, Ashes, Hawthorns en Crab-appels zijn ook te vinden. Achter de poort van het parkeerterrein is een rij jonge Oaks en Ashes geplant.


Bronnen: Essex County Council; Janet Gyford; Val Carpenter.

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page