top of page

luisteren

Line drawing of Witham Town Hall.

Witham Town Park

In 1899 ontving de predikant van Witham, Canon David Ingles, een anonieme donatie van £ 1.000. Een aanzienlijk bedrag dus, dit was om Witham in staat te stellen het diamanten jubileum van koningin Victoria van 1897 te herdenken. Pas in de jaren 1930 werd de schenker bekendgemaakt als Tom Motion of Faulkbourne * Hall.


Een vergadering van belastingbetalers werd gehouden in de nieuwe Public Hall in Collingwood Road. Admiraal Sir William Luard van Witham Lodge was voorzitter. Er werd voorgesteld om het geld te gebruiken om het aangelegde park van vier hectare te kopen, het deel van het terrein dat het dichtst bij Witham House ligt. Dit zou dan kunnen worden omheind en aangelegd als een openbare 'lusthof'.


De heer Percy Laurence van de Grove, en Canon Ingles, hadden tussen hen het hele land gekocht en waren blij om het vereiste gedeelte goedkoop te verkopen. Er was een lang debat, sommige mensen wilden in plaats daarvan een bibliotheek of een ziekenhuis. Maar de heer Laurence zei dat hij 'het sterk vond dat er een plaats nodig was waar jongens hun eigen bal konden trappen en hun eigen wickets konden pitchen, natuurlijk onder de juiste controle'. Hij werd toegejuicht en uiteindelijk stemde de vergadering om het idee van een park te ondersteunen en werden er nog meer donaties gegeven. Het park werd geopend op 20 juni 1900.


Witham's jaarlijkse zomercarnaval is altijd door de stad naar het park gegaan. Na eerdere 'bescheiden pogingen tot vrolijkheid' werd in september 1929 het eerste grote carnaval gehouden om fondsen te werven voor lokale ziekenhuizen. Er werd gemeld dat 'de oude stad een groot succes boekte', en het evenement ging in de daaropvolgende jaren van kracht naar kracht.


De bomen van het park zijn altijd al hun grootste troef geweest, met schoonheid, schaduw en een thuis voor dieren in het wild. In de 18e eeuw maakten de Pattissons een aantal van hen vrij om de velden in één ruimte te veranderen, maar ze plantten ook opnieuw. Dus het publiek van 1900 erfde een variëteit. Er waren inheemse bomen zoals iepen en eiken en geïmporteerde bomen zoals de mooie ceders van Libanon. Ze moeten meer dan 150 jaar geleden door de Pattissons zijn geplant.


Er zijn de afgelopen honderd jaar verdere veranderingen geweest, waarbij veel bomen in het zuiden van het park om verschillende redenen verloren zijn gegaan. Sommigen raakten ziek en anderen werden het slachtoffer van stormen zoals de orkaan van 16 oktober 1987. Het is dus waarschijnlijk dat er nu nog maar zeven van de oude bomen van 1900 overblijven. Nieuwere zijn zes eiken die in 1946 door zes R.A.F. personeel van Rivenhall Airfield bedankt voor de zorg die de mensen van Witham hebben gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Het park wordt nu beheerd door de Braintree District Council en er zijn andere recente toevoegingen. Dus in totaal zijn er nu meer bomen dan in 1900.


Bronnen: direct overgenomen van 'Witham Park: One Hundred Years Old' met vriendelijke toestemming, Janet Gyford.

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page