top of page

luisteren

! IMG_1314.jpg

De rivier vormde de zuidwestelijke grens van een gebied dat ooit bekend stond als "Wulvesford" waar, naar wordt geloofd, er bewijs is van eerdere nederzettingen die mogelijk van het bronzen of ijzertijdperk zijn. Het was hier in Wulvesford, waar in 1210 de Tempeliers een handvest kregen om hun nieuwe stad en markt te vestigen langs de bestaande oude Romeinse weg. Ze noemden het de "Nieuwe Landen", later bekend als Newland Street.


De vroegste oversteek was een doorwaadbare plaats en de weg zou natuurlijk op rivierniveau zijn geweest. Vrij vroeg in de ontwikkeling van de nieuwe stad zou een houten loopbrug naast de doorwaadbare plaats zijn gebouwd. Dit zou geschikt zijn geweest voor alleen wandelaars en te paard reizen, karren zouden nog steeds de doorwaadbare plaats moeten gebruiken. Sindsdien moeten er veel verbouwingen zijn geweest.


Hoewel de wet van het land niet kon dwingen tot het bouwen van een brug waar niemand had gestaan, probeerde het altijd om de reparatie van een bestaande brug op te leggen aan iedereen die ze beschouwde als de verantwoordelijkheid te nemen. De records in het vroege kwartaal die bewaard zijn gebleven voor Essex, bevatten frequente vermeldingen die de controverse aantonen die plaatsvond bij de beslissing wie de reparatie moest uitvoeren. Inbegrepen in deze was men was aan de westelijke kant van de stad bekend als Newland Bridge op de route naar Chelmsford.


1589 zag een bericht 'We presenteren een brug in Witham genaamd Newland Bridge is in groot verval en het is voor het laatst gemaakt door de inspecteurs van de koningin'. Verbeteringen werden aangebracht door de Turnpike Trust die in 1800 het oude hout van Newland Bridge naar beneden haalde en liet herbouwen. Pas in 1860 werden vragen gesteld over wie aansprakelijk zou zijn voor de reparatie van Newland Bridge. De verantwoordelijkheid viel bij de County.


In 1900 werd de brug als onveilig bestempeld en zonder grote vertraging ondernam de County stappen om het te herbouwen. Dit kostte £ 1.700 en de mogelijkheid werd gebruikt om de rijbaan 2 '6 "(0,762 m) te verlagen en deze van 22 voet (6.705 m) tot 36 voet (10.972 m) te verbreden, precies op tijd voor de aankomst van de auto.


Bronnen: Janet Gyford; Maurice Smith; Cyril Taylor; Witham & Countryside Society

 

Wolversford Bridge plate.jpg
bottom of page