top of page

Luister

! IMG_0423-7.jpg

Het oorlogsmonument bevindt zich op de hoek van The Avenue en Newland Street in aantrekkelijke en goed onderhouden tuinen. De banken bieden een rustige rustplaats vanaf de drukke hoofdweg.


Het monument zelf is een goed voorbeeld in zijn soort en staat op de ranglijst II. Het is van Sir Charles Nicholson met een mooie bronzen plaat van Gilbert Ledward. Het werd 20 november 1920 onthuld en is toegevoegd voor de Tweede Wereldoorlog en ook voor een conflict sinds een inwoner van Witham zijn leven gaf in dienst van zijn land.


De Memorial Garden heeft een gingkoboom, de bladeren zijn een verrassend helder geel in de herfst en hebben een opvallende waaiervorm, en dit is een van de drie in Witham. Witham's ginkgo-bomen zijn minder dan 150 jaar oud, maar fossielen laten zien dat ze in de wereld als geheel de oudste levende boom zijn, die meer dan 250 miljoen jaar oud is en het uitsterven van de dinosaurussen heeft overleefd. Onze eigen bomen zijn een "levende fossiel", om Charles Darwin te citeren. Gedurende de laatste drie miljoen jaar zijn de enige in het wild overgebleven in China. In 1762 werden sommige zaden vanuit China naar Kew Gardens gebracht en te zijner tijd werden ginkgo bilobas geplant in eersteklas tuinen in heel Groot-Brittannië.


Het Memorial is de locatie van de jaarlijkse herdenkingsdienst van Witham op 11 november ter nagedachtenis aan de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog, evenals vele locaties in het hele land. Het briefkaartbeeld hieronder toont de Memorial Garden zoals deze voor het eerst werd gebouwd.


Bronnen: Witham & Countryside Society; Braintree & Witham Times; Janet Gyford.

Timber framing of Witham Town Hall.
bottom of page